A Froffice Coworking Budapest végleges útmutatója

A Froffice Coworking Budapest legfontosabb irányelvei


A jó levegő fontosabb mint valaha. Az irodák egyik legnagyobb mumusa az ablaknyitogatás, ilyenkor ugyanis gyakran automatikusan leáll a szellőztetőrendszer, de nemcsak a hűtés/fűtés hatékonysága csökken, hanem a pollenek is beszabadulnak. Ugyanakkor a folyamatos levegőcsere a vírus elleni védekezés egyik alapeszköze, tehát, ahol nem megfelelően fejlett a szellőztető-légszűrő berendezés, vagy drága fejlesztésekbe kell fogni, vagy várhatóan nyitott ablakoknál fogják tölteni az elkövetkezendő hónapokat.


A munkahelyeken ez a munkatársak közötti formális és informális eszmecserében ölt testet, ennek katalizálására jöttek létre a közösségi terek, amelyek az ún. ABW (activity based workplace), azaz tevékenységalapú munkaterek legnépszerűbb újításai közé tartoznak - FRoffice coworking Budapest. Ha egy munkaadó biztosítani tudja a biztonságos használatot (pl. a jelenlegi szokásoktól eltérően foglaláshoz köti, és minden alkalmat fertőtlenítés követ), ezek a terek nemcsak, hogy megtartják szerepüket, hanem fel is értékelődnek.A koronavírus ezen változtathat: Arjun Kaicker, a Foster and Partners korábbi vezetője szerint az érintésmentes megoldások népszerűsége soha nem látott méretet fog ölteni, és a hangvezérelt liftektől az arcfelismerésre nyíló ajtókig, a kényelmi (pl. kávérendelés) és funkcionális (pl. villanykapcsoló, hőszabályozó) szolgáltatásokat integráló applikációkig számos fejlesztés várható a jövőben, és immár nem a cool, hanem a biztonságos munkahelyi image-et erősítve.
a belépőpontoknál elhelyezett hőkamera, vagy mobil „orvosi állomás”, ami a munkatársak egészségi állapotát méri. A COVID-19 betörése után a túléléshez szükséges első lépés az informatikai alapok megteremtése, a távmunkához szükséges alapfokú tudás biztosítása volt. A következő, az irodai élet (valószínűleg eleinte részleges) újraindításához nélkülözhetetlen feladat a munkaterek biztonságossá tétele – mindezt látványosan, hiszen a kollégák egészségének megőrzése mellett bizalmuk visszanyerése kiemelten fontos: ha nem érzik, hogy munkaadójuk gondoskodik biztonságukról, könnyen gondolhatják, indokolatlanul nagy kockázatot vállalnak a bejárással.


Mindezt úgy, hogy a munkamenet hatékony helyreállítása mellett az emberi kapcsolatok erősítésére is legyen megfelelő platform, hiszen egy jó munkahely a társas élet egyik központi helyszíne is. A fentiek teljesítése nélkül a munkavállalók könnyen azt érezhetik, hogy munkaadójuk nem ura a helyzetnek. Ez bizonytalanságot szül, ami nagyon rossz irányba befolyásolja morált és teljesítményt.


A megfelelő higiéniai intézkedések meghozatala (és betartása) esetén a COVID-19 nem fogja gyökerestül felforgatni az irodai munkavégzést, így az open office konstrukciót sem fogja elmosni. Viszont a pandémia kirobbanása előtt meghatározónak mondható, a munkaállomások méretének csökkentésével, a közösen használható eszközök és helyiségek számának növelésével a kihasználtságot maximalizáló irodai működést fel fogja váltani a „szellősebb”, nagyobb privát teret biztosító berendezkedés.


A Froffice Coworking Budapesthoz használt legjobb stratégia


A távmunka feltételezhetően széles körben elterjed, de nem lesz teljhatalma. A fizikai és informatikai feltételek megteremtésével párhuzamosan a nagyvállalatok egyik legfontosabb (a kommunikáció és a HR közös felségterületéhez tartozó) változásmanagement kérdése pedig az, hogy hogyan tudják megteremteni a fizikai és virtuális munkateret integráló folyamatokat, a fejlődést támogató digitális képzési módszereket, valamint az új rendhez igazodó vállalati kultúrát és ezt „tartó” normarendszereket, azaz hogy létre tudjanak hozni egy új testet, szellemet és lelket.
Bár még bőven benne vagyunk a kijárási korlátozásokban, a Vox már hosszú cikkben temeti az irodai életnek azt a formáját, amit eddig megszokhattunk. A világjárvány után sok apró, és több jelentősebb változást is tapasztalhat majd az irodai dolgozó a munkahelyén. Ezek a változások alighanem a gazdagabb, nyugati országokban kezdődnek majd.


A liftben nem gombnyomással, hanem bemondással kell kiválasztani a célemeletet. Az irodák tele lesznek Olvass tovább válaszfalakkal és jól elhelyezett íróasztalokkal, nem úgy, mint a megszokott nyitott irodatérben (ami ellen amúgy már régen is szóltak erős érvek). Az olyan közös terekben, mint például a tárgyalók vagy a konyhák, kevesebb székre lehet számítani, és kint lesz az utolsó tisztításról szóló dokumentum is.


Persze mindez csak akkor történhet meg, ha egyáltalán visszamehetünk a régi irodába. A koronavírus-világjárvány nyomában jelentkező gazdasági világválsággal már most rengetegen elvesztették a munkájukat, FRoffice coworking Budapest sokan pedig, akik még mindig alkalmazottak maradnak, tartósan otthonról fognak dolgozni. Egyes munkáltatók a hosszú távú bérleti szerződések helyett rövidebbeket vagy rugalmas irodaterületet fognak választani, és az egyterű irodában is megváltozhat a közös munka.


pexels.comSok változás valójában csak a már a járvány előtt elindult ingatlanpiaci trendek kiteljesedése lesz, de ahogy már most látszik az online egészségügyi szolgáltatások felpörgésén (például sok terapeuta videóra váltott) vagy az alkohol-kiszállítás lazításán, az irodai élet sem lesz már ugyanolyan. Egy friss MIT-jelentés szerint azoknak az amerikaiaknak a 34 százaléka, akik korábban bejártak dolgozni, a koronavírus miatt április első hete óta otthonról dolgozik.


Ez radikális változás: a járvány előtt mindössze 4 százaléknyian voltak olyanok, akik legalább a munkaidejük felében otthonról dolgoztak. Ugyanakkor már évek óta érezhető trend az otthoni munka terjedése a technológiai újításoknak köszönhetően, és a Vox szerint eléggé valószínű, hogy sokan azok közül, akik most alapból otthonról lépnek be a munkaerőpiacra, már otthon is maradnak (FRoffice coworking Budapest).


A Froffice Coworking Budapestnaplók


Kate Lister szerint a munkavállalók eleve nagyobb rugalmasságot igényeltek a munka és a magánélet között, és a járvány arra késztette a munkáltatókat, hogy ezt ők is átérezzék, tekintve, hogy most nekik is otthonról itt kell dolgozniuk. Korábban is lehetett tudni, hogy ennek lenne haszna, de a cégek szkeptikusak voltak, most viszont látható, hogy az otthonról végzett munka is jól működhet.


Például az, hogy a gazdasági világválság miatt megszorításokra is szükség van, és a kirúgásoknál kevésbé fájdalmas, ha a bérleti díjakon próbálnak spórolni, és megengedik az embereknek, hogy otthonról dolgozzanak. Az otthoni munka miatt a cégeknek új technológiákba is be kell fektetniük, például eszközökbe vagy videokonferencia-szoftverekbe. Március első felében a munkáltatók az átlagosnál többet költöttek számítástechnikai kellékekre.


fele arra számít, hogy a világjárvány alatt a termelékenység csökkenni fog a távmunka feltételeinek hiánya miatt. Azoknak a cégeknek, amiknél az emberek egy ideje otthonról is dolgoztak, és útmutatásokat dolgoztak ki ehhez (például arra, hogy éjszaka mikor számíthatnak válaszra, hogyan tudják az alkalmazottak biztonságosan elérni a céges fájlokat, vagy hogy az alkalmazottak milyen otthoni eszközöket használhatnak) valószínűleg könnyebben megy az átállás.
Egy belsőépítészeti cég szerint látszik a trend, hogy egyre többen nem csak beülnek otthon egy sarokba dolgozni, hanem igyekeznek egy külön szobát vagy elkerített részt kialakítani maguknak. Érdekes az is, hogy a munkatársak sokszor kénytelenek megértőbbek lenni, például ha a kutya vagy a gyerek besétál egy értekezlet közepén, nem tragédia, változnak a szigorú elvárások ilyen téren, talán közelebb is kerülünk egymáshoz – véli Lister - FRoffice coworking Budapest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *